Oedeem fysiotherapie

Oedeem fysiotherapie is een behandeling van lymfoedeem, oftewel vochtophopingen in bijvoorbeeld je romp, arm of been.

De behandeling richt zich op het lymfesysteem: het stelsel van lymfevaten en lymfeklieren dat de vochthuishouding van het totale lichaam reguleert en afvalstoffen opruimt. Als bepaalde bloed- of lymfevaten (tijdelijk) minder goed functioneren, kunnen er vochtophopingen ontstaan. Het meest bekend is oedeem in een arm na een operatie of in de benen bij vaatproblematiek. Meestal is er een verminderde afvoersnelheid van vocht.

Oedeem fysiotherapie is gericht op het stimuleren van vochttransport in de juiste richting en het verhogen van de snelheid waarmee dat vocht afgevoerd wordt. Door de lymfetechnieken die worden toegepast verminderen bovendien de stressreacties van het lichaam en worden nieuwe, kleine lymfebanen gevormd.

Oedeem fysiotherapie

Oedeem fysiotherapie

Wanneer kan oedeemtherapie je helpen?

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit kan zich kan uiten in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, tintelingen, pijn en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Door de druk die opgebouwd wordt in het weefsel ontstaat pijn en krijgt u problemen bij het bewegen.

Een operatie, buikklachten of vaatproblemen kunnen de afvoersnelheid van vocht verminderen. Na een trauma, zoals een enkel verzwikken, is er een grotere hoeveelheid vocht en afvalstoffen. Het lichaam kan moeite hebben met het afvoeren van deze hoeveelheid vocht. Minder bekend is bijvoorbeeld dat sommige hoofdpijn veroorzaakt kan worden door drukopbouw in hoofd-halsgebied. Het teveel aan vocht is dus niet altijd duidelijk zichtbaar, maar je voelt het wel degelijk. Oedeemtherapie kan je van jouw klachten afhelpen.

Werkwijze

Ontspanning, beweging en een goede ademhaling hebben een gunstig effect op het transport van vocht. Daarom bestaat de oedeemtherapie uit verschillende elementen:

 • Manuele Lymfe Drainage volgens methoden Vodder & Casley Smith (een milde, ritmische, spiraalvormige massage in de stroomrichting van het lymfestelsel)
 • Oefentherapie ter verbetering van circulatiesnelheid en houding
 • Ademhalingsoefeningen ter bevordering van de afvoer van lymfevocht
 • Ontspanningsoefeningen
 • Voorlichting over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp
 • Begeleiding bij het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten
 • Lymfetaping: huidelastische tape stimuleert de vochtafvoer
 • Meting Enkel-Arm-Index: om te bepalen of het veilig is om been-compressie te gaan geven
 • Bandageren (zwachtelen) bij oedeem in een been of arm
 • Aanmeten van een therapeutische elastische kous voor arm of been
 • Aanmeten van compressiesystemen met klittenband
 • Aanmeten van een thoraxbandage bij romp- of borstoedeem

 

339A4975

Verwijzing en vergoeding

Bentinckplein 14, 3039 KL Rotterdam, Nederland

ADRES

Fysico Rotterdam

Bentinckplein 14
3039 KL Rotterdam, Zuid-Holland

Voorhave 35A
3025 HC Rotterdam, Zuid-Holland

CONTACT

Telefoon : 010-4654350
Email      : info@fysicorotterdam.nl