Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op het onderzoeken en behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat, met name gewrichten. De manueel therapeut maakt gebruik van specifieke grepen en mobilisaties om het bewegingsverloop van een gewricht te verbeteren en zo de functie van het lichaam te optimaliseren.

De behandeling van de manueel therapeut is vaak gericht op het verminderen van pijn, het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het bevorderen van de functie van het bewegingsapparaat. Dit gebeurt op een individuele en doelgerichte manier, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke klachten en wensen van de patiënt.

Wanneer kan deze therapie je helpen?

Manuele therapie kan ingezet worden bij diverse klachten zoals nek-, schouder-, rug-, heup-, knie-, enkel- en voetklachten. Vaak wordt de behandeling van de manueel therapeut gecombineerd met oefentherapie en advies over houding en beweging.

Kortom, manuele therapie is een effectieve methode om de functie van het bewegingsapparaat te optimaliseren en de pijn te verminderen bij diverse klachten.

Werkwijze

De eerste afspraak start met een uitgebreid vraaggesprek. Daarna voert de manueel therapeut een lichamelijk onderzoek uit. Hij kijkt hierbij naar jouw klacht, maar onderzoekt ook de bron van de klacht. Bovendien wordt er gekeken naar eventuele andere lichamelijke problemen die het herstel kunnen belemmeren. Daarna wordt een behandelplan opgesteld.